Registreren

*

*

*

*

*

*

Password vergeten?

*

Daktulosphaira vitifoliae, beter bekend onder de oude naam Phylloxera vastatrixDaktulosphaira vitifoliae, beter bekend onder de oude naam Phylloxera vastatrix

De Phylloxera Vastatrix of Druifluis is een insect dat rond het einde van de 19e eeuw vrijwel de gehele wijnbouw in Europa en de nieuwe wereld bedreigde.

Herkomst

De kolonisten die vanaf de 16e eeuw de oostkust van Noord-Amerika bevolkten hebben vanaf het begin gepoogd wijn te verbouwen. Het klimaat moest wel goed zijn, tenslotte kwam er een wilde druif voor (Vitis Labrusca).
Wijn die hiervan werd gemaakt bleek echter niet drinkbaar dus al snel werden Europese wijnstokken van de Vitis Vinifera geplant. Geen enkele wijngaard met deze druiven overleefde lang genoeg om en goede wijnproductie op te bouwen, zoals later zou blijken omdat de luis die van nature voorkwam in het oosten van Noord-Amerika vernietigend was voor de Europese druiven.
Alleen hybriden – kruisingen met de lokale druiven – deden het goed, maar ook hier was de kwaliteit van de wijn bedroevend.

TOP