Registreren

*

*

*

*

*

*

Password vergeten?

*

Daktulosphaira vitifoliae, beter bekend onder de oude naam Phylloxera vastatrixDaktulosphaira vitifoliae, beter bekend onder de oude naam Phylloxera vastatrix

De Phylloxera Vastatrix of Druifluis is een insect dat rond het einde van de 19e eeuw vrijwel de gehele wijnbouw in Europa en de nieuwe wereld bedreigde.

Herkomst

De kolonisten die vanaf de 16e eeuw de oostkust van Noord-Amerika bevolkten hebben vanaf het begin gepoogd wijn te verbouwen. Het klimaat moest wel goed zijn, tenslotte kwam er een wilde druif voor (Vitis Labrusca).
Wijn die hiervan werd gemaakt bleek echter niet drinkbaar dus al snel werden Europese wijnstokken van de Vitis Vinifera geplant. Geen enkele wijngaard met deze druiven overleefde lang genoeg om en goede wijnproductie op te bouwen, zoals later zou blijken omdat de luis die van nature voorkwam in het oosten van Noord-Amerika vernietigend was voor de Europese druiven.
Alleen hybriden – kruisingen met de lokale druiven – deden het goed, maar ook hier was de kwaliteit van de wijn bedroevend.

De eettafel van Keizer Wilhelm II, Huis DoornDe eettafel van Keizer Wilhelm II, Huis DoornU kent ze wel, die prachtig gedekte tafels op diners, feesten of in dat ene mooie restaurant. Dit is zeker ook mogelijk met uw eigen eettafel thuis. U kunt zich laten inspireren door de stijl en/of kleuren van uw interieur, door een thema te hanteren zoals een verjaardag, de feestdagen, of een voor u speciale dag. U wilt het graag formeel houden of juist informeel met een persoonlijke touch, bijvoorbeeld. Mogelijkheden genoeg.

Tafel voor het huwelijksdéjeuner van Prinses Margriet, Paleis Huis Ten Bosch (1967)Tafel voor het huwelijksdéjeuner van Prinses Margriet, Paleis Huis Ten Bosch (1967)Om de tafel te dekken is een ideaal uitgangspunt de etiquetteregels toe te passen. Deze gangbare regels zorgen ervoor dat niet alleen uw gasten zich comfortabel voelen bij u aan tafel, maar ook dat veel van deze regels een reden van bestaan hebben waar u uw voordeel mee kunt doen.

Hoe het allemaal begon

Volgens een van de verhalen, die vertellen over de oorsprong van Absint, sloeg de Franse arts Pierre Ordinaire op de vlucht voor de gevolgen van de Franse Revolutie en kwam terecht in het Zwitserse Couvet. Om daar zijn vak te kunnen uitoefenen zocht hij in de omgeving naar allerlei kruiden en sprak met plaatselijke genezers. Een van de kruiden die zijn bijzondere nieuwsgierigheid opwekte was absintalsem, ook wel alsem genoemt. Men vertelde hem dat het voor vele kwalen en helende werking had.

Waren het koninklijke borsten die de vorm bepaalden?

Het verhaal gaat dat vrouwenborsten model hebben gestaan voor de Champagnecoupe. Deze borsten zouden hebben toebehoord aan Madame de Pompadour, de maîtresse van Lodewijk XV, maar ook de naam van Marie-Antoinette passeert, echtgenote van Lodewijk XVI.

Het begin

Portret van George Richards Elkington door Samuel WestPortret van George Richards Elkington door Samuel WestAl vroeg ging George Richards Elkington (1801-1865), zoon van een brillenfabrikant, in de leer in de zilverfabriek van zijn twee ooms, Elkington & Co, opgericht in 1815 te Birmingham.

Asperges op schaalAsperges op schaalGeneeskrachtig, genot en delicatesse

Al ruim voor onze jaartelling was men bekend met de asperge. Er zou een geneeskrachtige werking van uit gaan die goed werkte op het hart, 't bloed en de nieren.

TOP